Znajdujesz się w: Strona główna » Wiadomości » STANOWISKO WS. TERMINU...

STANOWISKO WS. TERMINU NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI POLAKÓW RATUJĄCYCH ŻYDÓW

Polska Federacja Ruchów Obrony Życia wyraża pełne zrozumienie

i poparcie dla inicjatywy Narodowego Dnia Pamięci Polaków Ratujących Żydów. Ustanowienie takiego dnia uważamy za bardzo potrzebne i zasadne. Jednocześnie apelujemy o szczególną rozwagę dotyczącą poszukiwania odpowiedniej dla niego daty. Pomysł, aby dniem tym był 24 marca wydaje się co najmniej niefortunny.

Przypominamy, że uchwałą Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 27 sierpnia 2004 roku, 24 marca co roku obchodzony jest jako Narodowy Dzień Życia, który jest - jak czytamy w uchwale - okazją do narodowej refleksji nad odpowiedzialnością władz państwowych, społeczeństwa i opinii publicznej za ochronę i budowanie szacunku dla życia ludzkiego, szczególnie ludzi najmniejszych, najsłabszych i zdanych na pomoc innych. Obchody tego dnia stały się już tradycją, w wielu miejscach Polski w dniu tym podejmowane są różnorakie inicjatywy promujące życie i rodzinę

Wyrażamy obawę, że ustanawianie w tym dniu innego ważnego święta, mogłaby skutecznie obniżyć rangę Narodowego Dnia Życia, co byłoby sprzeczne z tak przecież ważną dla obecnego Rządu polityką prorodzinną, a także stanowić zarzewie niepotrzebnych tarć w opinii publicznej.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak wrażliwą społecznie jest tematyka obrony życia, a także jak zróżnicowane są środowiska zabierające w tych sprawach głos w przestrzeni publicznej. Pragnąc więc uniknąć szkodliwych napięć oraz niepotrzebnych podejrzeń dotyczących rządowej polityki związanej ze sprawami życia i rodziny, apelujemy o pozostawienie daty 24 marca jako Narodowego Dnia Życia i ustanowienie Narodowego Dnia Pamięci Polaków Ratujących Żydów w innym, bardziej dogodnym i niekontrowersyjnym terminie.

W imieniu Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia

(-) dr Paweł Wosicki - prezes                   (-) dr inż. Zięba – wiceprezes     (-) Anna Dyndul - sekretarz

poprzedni   |   następny Wiadomości - wróć
Strona główna Magazyn "Głos dla życia" Sklep ProLife Biblioteka Obrońcy Życia Galeria zdjęć Linki Jeden z nas - Apel do Polek i Polaków

Biuro w Poznaniu: Fundacja "Głos dla Życia" ul. Forteczna 3, 61-362 Poznań, tel. (061) 653 03 95, fax (061) 653 03 94

Nr KRS 0000141695, Nr konta bankowego: 85 1090 1359 0000 0001 1472 2290 .

www.prolife.com.pl e-mail: federacjazycie@prolife.com.pl

Strony Internetowe Agencja Reklamowa Poznań eCreo.eu